Praca na urlopie wychowawczym: oświadczenie pracownika

Przyjrzyjmy się następującej sytuaji: W związku z uzyskaniem informacji, że pracownica przebywająca na urlopie wychowawczym dorabia sobie na podstawie umów zlecenia, zażądaliśmy od niej złożenia stosownych wyjaśnień. Ta jednak odmówiła, twierdząc, że żaden przepis Kodeksu pracy nie nakłada na nią takiego obowiązku. Jak w tej sytuacji mamy postąpić?

Wbrew sprzeciwowi przemysłu Komisja Europejska zdecydowanie popiera ograniczenie unijnych emisji CO2 o 30 proc. do 2020 r., zamiast uzgodnionych już 20 proc. - wynika z uzyskanego przez PAP dokumentu, który KE przyjmie w środę. Rzecznik rosyjskiego Gazpromu Siergiej Kuprijanow oznajmił w piątek, że zgodnie z warunkami istniejącego kontraktu ze stroną białoruską koncern nie ma wobec niej zadłużenia. - Mam nadzieję, że dzięki uruchomieniu kredytu technologicznego liczba innowacyjnych projektów w Polsce będzie rosła. Finansowe wsparcie dla tego typu przedsięwzięć w czasach zawirowań na światowych rynkach jest bardzo ważne - powiedział wicepremier, minister gospodarki Waldemar Pawlak podczas konferencji „Kredyt technologiczny – Aktywacja!”, zorganizowanej przez Związek Banków Polskich 10 czerwca br.

Do końca 2025 roku wszystkie polskie grupy energetyczne powinny wydać na inwestycje 200 mld zł. Ponad połowa z tej kwoty przypadnie na inwestycje PGE - poinformował podczas debaty o prywatyzacji Jan Bury, wiceminister skarbu. ... Dyrektor chińskiej filii górniczego koncernu Stern Hu, obywatel Australii, odsiedzi dziesięć lat

Pracownicy ZNTK w Poznaniu otrzymali część zaległych wypłat i w związku z tym zawieszono akcję protestacyjną w zakładzie. Dalsze decyzje podejmiemy po rozmowach z zarządem - powiedziała PAP w poniedziałek szefowa tamtejszej Solidarności Lidia Dudziak.

Minister obrony USA Robert Gates, obawia się osłabienia związków Turcji z Zachodem. Gates powiedział w środę w Londynie, że Ankarę popycha do tego gwałtowny kryzys w stosunkach z Izraelem, oraz brak zgody Unii Europejskiej na przyznanie członkostwa Turcji. Grupa Lotos od soboty 30 stycznia obniża cenę hurtową oleju napędowego Eurodisel o 2 zł na tysiąc litrów oraz podwyższa cenę oleju opałowego o 13 zł, ceny benzyny nie zmieniają się - poinformowało biuro prasowe spółki.

PKN Orlen podnosi od soboty, 17 października, hurtowe ceny benzyny bezołowiowej Eurosuper 95 o 52 zł, a benzyny bezołowiowej Super Plus 98 o 53 zł, jednocześnie obniża hurtowe ceny oleju napędowego o 5 zł na tysiąc litrów - poinformował płocki koncern. Stanisław Janecki, współpracownik radiowej Trójki, i Jerzy Kisielewski, współpracujący z Programem II, zostali zawieszeni w obowiązkach do końca kampanii wyborczej - zdecydował zarząd Polskiego Radia. Obu współpracownikom zarzucono złamanie uchwały o apolityczności. Zarówno WIG jak i WIG20 zdołały na początku notowań ustanowić nowe szczyty hossy, ale nie utrzymały ich do końca dnia. Przy nikłych obrotach ceny akcji spadły poniżej piątkowego zamknięcia.

Pośrednicy na rynku nieruchomości bezprawnie wykorzystują prywatne ogłoszenia, podaje Rzeczpospolita. Agencje bez zgody sprzedawców mieszkań przywłaszczają sobie oferty sprzedaży i prezentują jako własne W nocy z piątku na sobotę złodzieje wysypali z pociągu na trasie pomiędzy Siemianowicami Śląskimi a Chorzowem Starym ponad 40 ton węgla - podało Wojewódzkie Centrum ... Turcja jest niechętna wysłaniu do Afganistanu oddziałów bojowych - powiedział w czwartek turecki minister obrony Mehmet Vecdi Gonul odnosząc się do apelu USA do sojuszników w NATO.

Wniosek o upadłość ZNTK Poznań

Promieniowanie słoneczne jest ważnym czynnikiem środowiskowym wpływającym na stan skóry i całego organizmu. Oprócz korzystnego wpływu wywiera jednak także efekty niepożądane.

Wartości jednostek funduszy emerytalnych - 29.01.2010

Grupa Lotos obniża od wtorku ceny hurtowe benzyny bezołowiowej 95 i 98 o 7 zł na tysiąc litrów.

Ucieczka do przodu

Tak można scharakteryzować zapowiedzianą przez TNT Express Poland strategie działania na 2010 rok. Ma temu służyć rozbudowa infrastruktury i dalsza ekspansja na rynku krajowym. - Trudny ...

Pomyśl zanim wyślesz! – Dzień Bezpiecznego Internetu

Już po raz szósty Polska oraz 60 państw z całego świata obchodzi dzisiaj Dzień Bezpiecznego Internetu. Organizatorami tego wydarzenia są Naukowa i Akademicka Sieć Komputerowa (NASK) ...

Wicepremier Pawlak nie dojechał na otwarcie fabryki silników Fiata

W Bielsku-Białej Fiat otworzył fabrykę małolitrażowych silników - być może także do nowej wersji auta Panda, którego produkcja zostanie przeniesiona z Polski do Włoch.